شاخص ترين نماد و نشانه بيروني حرم مطهر امام رضا (ع) گنبد طلايي است كه همسايگان و مسافران با ديدن اين بناي باشكوه سلام و درود بر امام هشتم مي آورند. به گزارش اخبار ما ، در يادداشتي از اخبار ما به گفته هادي انصاري: “طبق كتب تاريخ ، اولين گنبد بر فراز حرم مطهر …
تاريخچه گنبد طلاي حرم عليابنموسي الرضا(ع) https://maanews.ir/تاريخچه-گنبد-طلاي-حرم-عليابنموسي-ا/ اخبار ما Mon, 21 Jun 2021 18:18:32 0000 عمومي https://maanews.ir/تاريخچه-گنبد-طلاي-حرم-عليابنموسي-ا/ شاخص ترين نماد و نشانه بيروني حرم مطهر امام رضا (ع) گنبد طلايي است كه همسايگان و مسافران با ديدن اين بناي باشكوه سلام و درود بر امام هشتم مي آورند. به گزارش اخبار ما ، در يادداشتي از اخبار ما به گفته هادي انصاري: “طبق كتب تاريخ ، اولين گنبد بر فراز حرم مطهر …
شاخص ترين نماد و نشانه بيروني حرم مطهر امام رضا (ع) گنبد طلايي است كه همسايگان و مسافران با ديدن اين بناي باشكوه سلام و درود بر امام هشتم مي آورند.
به گزارش اخبار ما ، در يادداشتي از اخبار ما به گفته هادي انصاري: “طبق كتب تاريخ ، اولين گنبد بر فراز حرم مطهر امام رضا (ع) به دستور سلطان سانيار سلجوقي (552-511 هجري قمري) و با تعهد وزيرش شرف الدين قمي ساخته شد. در آن زمان گنبد با كاشي تزئين شده بود. گنبد اصلي همان گنبدي است كه اكنون از داخل محراب ديده مي شود و سطح مقعر و مرطوب آن قابل مشاهده است. بنابراين سقف داخلي حرم حدود هشت قرن پيش قدمت دارد .
در زمان شاه طهماسب صفوي پس از جمع آوري كاشي ها ، گنبدي با كاشي هاي طلا بر روي گنبد قبلي ساخته شد. همان گنبدي است كه امروزه در نماي خارجي ديده مي شود. در زمان قيام ازبكها گنبدهاي آجري طلايي غارت شد.
در سال 1009 هجري قمري ، هنگامي كه شاه عباس صفوي آن روز پايتخت را ترك كرد ، اصفهان با پاي پياده به مشهد ، مدتي در مشهد ماند و دستور داد تا دوباره گنبد مقدس را با آجرهاي مسي و تذهيب پوشانده و اين كار توسط كمال الدين محمود يزدي انجام شد. . درست شد طبق آنچه بر روي كتيبه گنبد ديده مي شود ، اين كار در سال 1010 هجري قمري آغاز و در سال 1116 هجري قمري پايان يافت. متن كتيبه گنبد كه اثر عليرضا عباسي خوشنويس مشهور ايراني است و با خط قلم طلا روي زمينه فيروزه اي در خط سوم با قلم طلا حك شده است به شرح زير است:
بسم الله الرحمن الرحيم. در مسير سلطنت اصفهان به زيارت اين بقعه متبركه با كمك اتومبيل روزه بگيريد و از پاكترين ملك در سنت الف و دهم و مضمون آن در سنت الف و دهم از اين گنبد ديدن كنيد.
بنابراين ، گنبدي كه اكنون ديده مي شود ، همان بناي حدوداً چهارصد ساله است.
در سال 1084 هجري قمري ، در زمان شاه سليمان صفوي ، پس از زلزله ، گنبد مقدس آسيب ديد و از طريق آجرهاي طلايي آن برداشته شد. وي دستور داد تا گنبد را مرمت كنند و كتيبه اي اضافه كنند كه داستان را روايت كند. اين كتيبه اكنون به صورت چهار خار در اطراف گنبد مقدس ديده مي شود. متن كتيبه به شرح زير است:
خداوند متعال به كسي كه آسمانها را با زينت ستارگان آراسته مي كند ، بركت دهد و به محض صعود القباب به دروازه هاي الداراري ، پاداش اين است كه سلطان بزرگترين صالحين و خاقان الاخرام ، نجيب ترين آنها نجيب ، پادشاه زميني ، صالح و نجيب ، نجيب و نجيب. ابن السلطان شاه سليمان الصفاوي الموسوي بهادرخان اين گنبد تاج و تخت را تذهيب كرد و اگر از شكستگي برگردد و دخترش را كه طلاي او در دست بود هنگام سقوط بر روي او ، آن را با احيا و تحسين احترام بگذارد. پيشاني در قسمت تحتاني پشت. اين يك تجديد تازه در سال سامانا و A. كتبه محمدرضا امامي است.
اين متن زيبا و ادبي توسط استاد برجسته ، حقوقدان و نويسنده عصر صفوي ، مرحوم آقا حسين خوانساري (م) نوشته شده است كه در يك زمان قدرت زيادي در نوشتن متون ادبي داشت.
در سال 1974 ، آجرهاي طلايي گنبد ، كه با گذشت زمان شفافيت و درخشندگي خود را از دست دادند ، آجرهاي طلايي را در دوره رضوي آستانه عبدالعظيم وليان از جاي خود برداشته و يك بار ديگر آجرها را با آب طلايي برداشته اند. و دوباره لايه را به حدود 2 ميكرون ضخيم كنيد. (لازم به ذكر است كه هر ميلي متر حاوي هزار ميكرون است) و در جاي خود نصب مي شود. وليان دستور داد كه هر آجر برداشته شده شماره گذاري شود تا پس از استفاده از طلا و پروژه تعمير آجر ، آنها دقيقاً هر آجر را در محل اصلي خود قرار دهند. كار مرحوم ابراهيم زرگرباشي ، مسئول كارگاه تذهيب گنبد مطهر اميرالمومنين در نجف اشرف ، سال 9 هجري ، كه به دستور نادرشاه افشار انجام شده است ، علاوه بر شماره گذاري توسط همه آجرها نيز انجام شده است. چيدمان آجرها و فقط اين پيش بيني كمك زيادي به تخمگذار هر آجر مي كند.
گفتني است مساحت گنبد مطهر امام رضا (ع) حدود 2 متر مربع است كه از دو قسمت يك درخت و گنبد تشكيل شده است. اين گنبد با سيزده هزار و صد آجر طلايي پوشيده و تزئين شده است.
ابعاد گنبد به شرح زير است:
ارتفاع از كف حرم تا زير سقف گنبد داخلي 8/18 متر است
ارتفاع از كف حرم تا بالاي گنبد طلاي بيروني 31/20 متر است
ارتفاع از اولين تذهيب تا بالاي گنبد 40/16 متر است
ارتفاع گردنبند گنبد 50/3 متر است
محيط بيرون 10/42 متر
انتهاي پيام